Lato to nie tylko czas odpoczynku i wylegiwania się na słońcu, ale również grillowania. Co jednak najczęściej ludzie przyrządzają? O opcji mięsnej oraz vege dowiesz się w tym artykule, więcej ciekawostek natomiast znajdziesz na stronie https://singlezone.pl/ .
Spis treści
Mięso
Grill jest głównie kojarzony z potrawami mięsnymi. Najbardziej popularną jest kiełbasa. Nacinamy ją w paski, następnie przyprawiamy i kładziemy na ruszt. Podobnie jest z kaszanką, jej natomiast nie nacinamy, a kładziemy w sreberko kuchenne np. z kiszoną kapustą. Kolejnym bardzo popularnym mięsem podczas grillowania jest kurczak. Ludzie najczęściej przyrządzają dobrze doprawione skrzydełka bądź piersi z kurczaka. W sklepach można dostać również specjalnie przyprawione i przygotowane mięso, które wystarczy tylko rozpakować i wrzucić na ruszt. Jest to m.in. boczek czy mniejsze kiełbaski.
Wege
Okres grillowania wcale nie oznacza, że wegetarianie nie będą mieli co jeść podczas spotkania. Na grilla bowiem bardzo często kładzie się chociażby szaszłyki zrobione m.in. z cebuli i papryki. Coraz bardziej popularna jest również kiszka ziemniaczana. Są to starte ziemniaki, cebula oraz skwarki, wyglądające jak zwykła kiełbasa. Jeżeli jednak za taką formą ktoś nie przepada, w prawie każdym sklepie można dostać specjalnie przygotowywane na grilla wege kiełbaski, które nie mają w sobie mięsa. Nie możemy zapomnieć również o tradycyjnych grzankach, czyli wrzuceniu suchego chleba na ruszt.
Słodkości
Oprócz tradycyjnych grillowych dań, jak mięso czy szaszłyki, wiele osób lubi zjeść coś słodkiego prosto z rusztu. Są to m.in. obrane banany, które zawija się w sreberko. Tak rozgrzanego owoca polewamy później bitą śmietaną. Nie da się obok tego przejść obojętnie!