Dieta wegetariańska, która polega na eliminacji z jadłospisu produktów mięsnych, staje się coraz bardziej popularna. Rosnące zapotrzebowanie, w tym także na produkty odpowiednie dla wegan sprawia, że wielu producentów wprowadza na rynek produkty pozbawione składników pochodzenia zwierzęcego. To bardzo istotne, ponieważ diety bezmięsne wymagają znalezienia odpowiedniego i dobrze przyswajalnego źródła białka. Im więcej więc znajdziemy ich na sklepowych półkach, tym bardziej urozmaicona i pełnowartościowa będzie dieta roślinożerców.
Nowy rynek produktów bezmięsnych
Produkty wegetariańskie przez wiele lat kojarzyły się głównie z soją i przyrządzanymi z niej kotlecikami oraz “twarożkiem” tofu. Dzisiaj półki w sklepowych działach dla wegetarian uginają się od ilości najróżniejszych wyrobów. Znaleźć na nich można dania gotowe, bezmięsne wędliny oraz pasztety i pasty do pieczywa. W aptekach znajdziemy też specjalnie oznakowane suplementy diety dla wegan i wegetarian, które dostarczyć mają żelaza i witamin z grupy B. Przemysł kosmetyczny coraz częściej natomiast oznacza swoje produkty jako nietestowane na zwierzętach. Rynek wyrobów dla świadomych i zdeklarowanych konsumentów ciągle rośnie.
Pomimo swoich ograniczeń w dostarczaniu organizmowi białka, dieta wegetariańska przez wielu ekspertów polecana jest niektórym grupom osób. Sprawdza się ona w przypadku ryzyka wystąpienia otyłości, chorób układu krążenia, czy też obciążenia nowotworami. Niezależnie jednak od tego, czy zdecydujemy się w pełni wykluczyć produkty odzwierzęce z naszych jadłospisów, wprowadzenie do nich większej ilości warzyw i owoców wpłynie korzystnie na zdrowie każdego z nas.