Auchentoshan jest jedną z kilku destylarni ulokowanych w Lowland. Wodę do produkcji czerpie jednak z Kilpatrick Hills znajdujących się już w Highland. Drugim znakiem rozpoznawczym tego zakładu jest potrójna destylacja, która daje produkt bardzo mocny, ale zarazem delikatny w smaku. Gorzelnia najprawdopodobniej powstała w 1817 roku, koncesję uzyskała w 1823. Przez większość swojej historii produkowała niewielkie ilości alkoholu. Dopiero zasadnicza przebudowa i modernizacja w 1970 dały jej możliwość silniejszego zaistnienia na rynku. Auchentoshan w języku gaelickim oznacza „polny zakątek”. Jako jedna z niewielu szkockich whisky słodowych jest trzykrotnie destylowana, co stanowi o jej niespotykanie łagodnym charakterze. Co więcej, Auchentoshan ma zobowiązanie do zrównoważonej produkcji i ochrony środowiska. Przykładem jest ich program recyklingu beczek, które są wykorzystywane ponownie przez inne destylarnie, oraz praca nad zmniejszaniem emisji CO2. Destylarnia Auchentoshan produkuje około 2 miliony trunków rocznie. Najważniejsze w produkcji whisky są wysokiej jakości składniki. Potrzebny do zacieru słód jęczmienny pozyskiwany jest od lokalnych farmerów. W destylarni marki nie znajdziecie torfowanego, charakterystycznie intensywnego, słodu. Auchentoshan wykorzystuje do produkcji jedynie słód nietorfowany, a do tego jedynie delikatnie wypalany, by utrzymać jego naturalną delikatność. Wody jest czerpana z źródła położonego w sąsiednim regionie Highlands, a dokładnie jezioro Loch Katrine. Po fermentacji zacieru następuje destylacja powstałego piwa jęczmiennego. Destylacja jest 3-krotna.To właśnie ten proces wyróżnia whisky Auchentoshan od reszty szkockich producentów whisky single malt stosujących podwójną destylację. Dzięki takiej formie otrzymywane trunki są delikatniejsze i gładsze na podniebieniu. Potrójnie wydestylowany alkohol pozbawiony jest „zanieczyszczeń” i tym samym odkrywa swój najgładszy charakter. Klasyczny single malt wpierw destylowany jest w alembiku typu Wash still, a następnie w Spirit still. W przypadku destylarni, pomiędzy tymi dwoma typami destylatorów występuje jeszcze alembik Intermediate still. I to właśnie on odpowiada za większość magicznego charakteru tych trunków. Na sam koniec destylat zamknięty w beczkach nie potrzebuje równie dużo czasu na leżakowanie na co ogromny wpływ ma klimat. Klimat w Lowlands jest o wiele łagodniejszy niż w pozostałej części Szkocji, whisky tam produkowane potrzebują mniej czasu, aby w pełni dojrzeć. Whisky dojrzewa w beczkach po bourbonie, sherry lub dobrym winie. To niezbędny krok w tworzeniu Auchentoshan duch i drewno współpracują ze sobą przez wiele lat, nadając kolor i smak gotowej whisky.